- Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
- Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
- Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
- 15% Lemak
- 6% Protein
- 17% Karbohidrat
- 15% Tenaga
- ++Vitamin dan Mineral yang diperlukan
Melalui
kajian yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan
gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.Tannin
ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak
dan asid di dalam mulut. Asid
yang terhasil daripada proses pemecahan makanan oleh bakteria merupakan punca
kerosakan gigi.
Plak adalah
sisa-sisa makanan yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.Kasein
di dalam coklat sus pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan menghalang
pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
Kasein
juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
Asid
oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang
No comments:
Post a Comment